stoppen met roken
Stoppen met roken
Judith van Royen-Ottes
Stoppen met roken
11/12/2017
3 min
0

13 tips om te stoppen met roken

11/12/2017
3 min
0

Roken is voor velen een vervelende verslaving. Je wilt wel graag stoppen maar het lukt niet. Veel stoppogingen mislukken dan ook al binnen een aantal dagen. Gefrustreerd steek je maar weer een sigaret op.

In dit artikel geven ik je 13 tips en trucs die je gaan helpen.

1. Maak een lijst met voors en tegens

Neem een vel papier en trek een verticale lijn in het midden. Schrijf aan één kant alle dingen op die je fijn vindt aan roken. Gebruik de andere kant van het vel om de dingen op te schrijven die je niet prettig vindt van roken. Wees eerlijk naar jezelf. Denk aan zaken als gezondheid, familie, vrienden, werk, etc. Vraag familie en vrienden wat zij van je redenen vinden. Als de negatieve kanten de positieve gevoelens overstijgen, ben je klaar om te stoppen met roken.

2. Prik een datum om te stoppen met roken

Kies een datum waarop je gaat stoppen met roken. Vertel het ook aan iedereen in je omgeving. Het klinkt overdreven, maar zo zorg je ervoor dat je stopmoment niet vrijblijvend is.

3. Houd je motivatie om te stoppen met roken scherp voor ogen

Schrijf alle redenen die je hebt om te stoppen met roken op een fel papier en hang dit duidelijk in het zicht op. Het is belangrijk om jezelf op moeilijke momenten te herinneren aan je motivatie. Denk aan je kinderen, je partner, je gezondheid, geld, etc.

4. Breng je rookgedrag in kaart

Houd een agenda bij waarin je opschrijft op welke tijdstippen je rookt, in welke omstandigheden je rookt en hoeveel trek je op die momenten hebt in een sigaret.

5. Maak een lijst met alternatieve dingen die je kunt doen als de behoefte toeslaat

Stoppen met roken gaat vaak over het overwinnen van de momenten waarop de behoefte naar een sigaret toeslaat. Zo’n moment duurt vaak niet meer dan 3 tot 5 minuten. Het gaat erom die momenten te ‘overleven’. Hier een paar alternatieven als je trek krijgt in een sigaret:

maak een wandeling
drink een kop thee
drink een glas water
kroel je hond of je kat
laat de hond uit
was de auto
ruim je bureau op
neem kauwgum
pak een douche
poets je tanden
adem rustig in en uit
steek een kaars aan

6. Gooi alles weg dat met roken te maken heeft

De avond voor je geprikte datum gooi je alles weg dat aan roken herinnert. Maar dan ook echt alles: sigarettenpeuken, lucifers, aanstekers, asbakken, pakjes vloei, zelfs de sigarettenaansteker in je auto moet het veld ruimen. Weg ermee! Zorg dat je zo min mogelijk in de verleiding kan worden gebracht.

7. Geen rookpauze, wel een potje solitaire

Het is even wennen op het werk: geen sigaretje meer opsteken met je rokende collega’s. Verzin een alternatief voor die momenten. Speel bijvoorbeeld een potje solitaire op je computer. Het duurt net zo lang, maar is een stuk beter voor je gezondheid. Alternatieven? Pleeg een telefoontje, eet een stuk fruit of maak een ommetje – blijf wel uit de buurt van de rokers. Je hoeft jezelf natuurlijk niet onnodig in verleiding te brengen.

8. Ga voor thee

Trek in een sigaret? Zet in plaats daarvan een kop thee. De handeling van thee zetten en het langzaam opdrinken, zorgt voor een zelfde soort ontspanning als een shot nicotine. Probeer het maar eens.

9. Raak verslingerd aan pelpinda’s

Ruil je verslaving aan sigaretten in voor een ‘verslaving’ aan pelpinda’s. Op de momenten dat je een sigaret opstak, neem je voortaan een paar pelpinda’s. Op die manier gebruik je net als bij het roken je handen en je mond en vervul je lichamelijke behoeften waaraan je gewend bent geraakt. Leuk om te proberen: sla de pelpinda met je vuist open.

10. Verander je routine

Stoppen met roken, betekent dat je je leven echt omgooit. Ingesleten gewoontes en routines moeten echt op de schop. Soms moet je dingen ook forceren. Ga in een andere stoel zitten aan de ontbijttafel. Kies een nieuwe route naar je werk. Ben je gewend om een sigaret te roken na je werk, loop in plaats daarvan een rondje. Steek je steevast een sigaret op bij je eerste kop koffie? Drink voorlopig thee. Of een glas water. Door je routines te veranderen, breek je makkelijker met gewoontes.

11. Spaar voor iets dat je altijd al hebt willen doen

Stop het geld dat je uitspaart door niet te roken in een glazen pot en spaar voor iets dat je altijd al had willen doen. Je zult versteld staan hoe snel je spaarpot groeit. Denk groot. Spaar bijvoorbeeld voor een mooie vakantie of een nieuwe computer.

12. Drink gedurende twee maanden cafeïnevrije koffie

Stoppen met roken en veel cafeïne drinken kan ervoor zorgen dat je nogal trillerig wordt. Stap gedurende twee maanden over op cafeïnevrije koffie – daarna ben je safe.

13. Zoek hulp als het niet lukt

Heb je toch weer gerookt, val dan niet helemaal terug in je oude patroon.
Als het niet lukt om in je eentje te stoppen, zoek dan hulp. Zie het niet als een falen. Blijf je focus houden op de positieve punten waarom je wilt stoppen. Een hypnotherapeut kan je hierbij heel goed helpen.

Veel succes! En vergeet nooit: ook jij kunt stoppen met roken!

Lukt het je niet alleen? Ik help je graag. Lees hier meer over stoppen met roken met hypnose

 

Lees ook ‘De wetenschap bewijst de effectiviteit van hypnose bij stoppen met roken

Reacties
Categorieën