Heb jij ook last van stotteren? Voel jij je daardoor onzeker?
Stotteren is ontzettend vervelend en als je er last van hebt dan weet je er alles van. De een heeft het erger dan de ander. De een kan er beter mee omgaan dan de ander. Echter bij velen is het elke keer weer een gevecht om iets te proberen te zeggen. Bovendien is het dan vaak ook nog zo dat hoe meer je bang bent dat je gaat stotteren, hoe groter de kans ook is dat je daadwerkelijk gaat stotteren.
Ik weet er zelf alles van. Ik heb 40 jaar lang zelf gestotterd. Wat een drama. Ik kon mijn eigen naam nog niet eens uitspreken. Ik vermeed ook veel woorden waarvan ik wist dat ik zou gaan stotteren. Was veel op zoek naar alternatieven. Enorm vermoeiend.
In mijn hypnose opleiding ben ik door mijn trainer eindelijk verlost van het stotteren. Wat een verademing.
10 Tips om beter om te gaan met het stotteren
1. Ga voor de spiegel staan. Stel je voor dat je spiegelbeeld iemand anders is. Vertel je spiegelbeeld hoe je dag is geweest. Vertel hoe je je voelt, wat je allemaal nog gaat doen. Vertel gewoon wat je kwijt wilt. Je zult merken, hoe langer je tegen jezelf praat, hoe minder je gestotter wordt. Natuurlijk is tegen je spiegelbeeld praten niet hetzelfde als tegen iemand anders. Bedenk echter hoe goed je tegen jezelf kon praten voordat je met iemand anders in gesprek gaat.
2. Lees jezelf hardop voor uit een boek. In het begin is dat misschien lastig, maar het zal je leren hoe je moet ademen tijdens het spreken. Veel stotteraars weten niet goed wanneer ze moeten ademen tijdens het lezen of praten. Door hardop voor te lezen, leer je jezelf beter te ademen en hoe je kunt herstellen van die keren dat je bij sommige woorden stotterde.
3. Visualiseer de woorden voordat je ze gaat uitspreken. Bijvoorbeeld het woord ‘fiets’. Stel je struikelt over de ‘f’. Als je nou in je gedachten een fiets ziet, maak dat beeld dan zo helder en zeg dan ‘fiets’. Je zult merken dat dit je afleid van het stotteren. Grote kans dat je het woord fiets zonder stotteren uitspreekt.
4. Als je weet met welke woorden je problemen hebt, kun je proberen een synoniem te gebruiken. Dit kan je helpen beter uit je woorden te komen.
5. Praat rustig. Stress jezelf niet. Wees niet bang om te pauzeren terwijl je een woord visualiseert. Je maakt het jezelf hiermee gewoon makkelijker.
6. Zorg voor een juiste gemoedstoestand. Voordat je gaat praten, probeer dan optimistisch te zijn in plaats van pessimistisch. Vaak zorgt je angst voor het stotteren juist voor het eigenlijke stotteren. In plaats van er bang voor te zijn, of te verwachten dat het gaat gebeuren, kun je jezelf inbeelden dat het wél lukt. Dit zal je helpen de nervositeit de baas te zijn.
7. Probeer ademhalingsoefeningen om je spraak makkelijker te maken. Stotteraars hebben vaak moeite met ademhalen als ze stotteren. Voordat je iets wilt zeggen, haal je een paar keer diep adem. Voordeel hiervan is ook nog eens dat het een ontspannende werking heeft. Als je in een groep mensen zit en je het ongemakkelijk vindt om dit te doen, probeer dan om diep adem te halen door je neus.
8. Vergeet niet om adem te halen als je praat, maar ook als je stottert. Ga je uiteindelijk toch stotteren bij een woord, neem dan een adempauze. Haal gewoon even diep adem en probeer opnieuw om het woord of de zin uit te spreken.
9. Als je voor een groep moet spreken, kijk dan niemand recht in de ogen aan. Kijk gewoon over de hoofden heen, of richt je zicht op een punt achter in de ruimte. Op deze manier zal je niet zo zenuwachtig worden en zal het het stotteren beperken.
10. Als je 1-op-1 met iemand praat, probeer dan of je gewoon oogcontact met diegene kunt maken. Je hoeft hem of haar niet de hele tijd aan te kijken, maar door oogcontact te behouden stel je de andere persoon wel op zijn/haar gemak. Hierdoor zal jij je ook meer op je gemak gaan voelen.
Hypnotherapie kan helpen om vat het stotteren af te komen.. Lees hier meer hierover.